Καμία αίτηση της χώρας μας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση

Καμία αίτηση της χώρας μας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση

Αρ. Πρωτ. 12702/08.03.2011

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Καμία οικονομική αρωγή δεν ζήτησε η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), από τη σύστασή του έως σήμερα. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο ιδρύθηκε το 2007 και από τότε δεν έλαβε καμία αίτηση από την Ελλάδα για οικονομική βοήθεια. Μάλιστα, η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των 9  χωρών της Ε.Ε. των 27, που δεν έχουν κάνει χρήση της στήριξης που παρέχει το (ΕΤΠ). Η βοήθεια του Ταμείου απευθύνεται προς τους εργαζομένους που έχουν χάσει τη δουλειά τους εξαιτίας αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του παγκόσμιου εμπορίου, έτσι ώστε άμεσα να ξαναβρούν εργασία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., 51 εκατ. ευρώ δεσμεύθηκαν για τους ανέργους 5 κρατών-μελών της Ε.Ε. στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ε.Ε. είχε αναγνωρίσει την πόλη της Νάουσας, μια περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από την ανεργία, ως θύμα των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, του ανοίγματος του εμπορίου και της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης. Κλάδοι, που έχουν επίσης εγκριθεί για τη λήψη χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, η ένδυση, η υπόδηση, οι τυπογραφικές και εκδοτικές υπηρεσίες κ.α.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να κάνουν χρήση της οικονομικής βοήθειας, που δίνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, έτσι ώστε να δοθεί ανάσα σε σημαντικούς τομείς, που πλήττονται από την ανεργία;

Απαντήσεις Υπουργείων